Så lindrar du kvällsoro

Efter en tid med sin nyfödda bebis märker många föräldrar att den följer ett mönster att på kvällarna vara extra skrikig, irriterad och svår att hålla nöjd. Det är ett vanligt förekommande fenomen hos spädbarn och brukar benämnas som kvällsoro.

En gemensam nämnare är att oron brukar lugna ned sig och bli mindre märkbar med tiden. När den fjärde trimestern är över brukar också kvällsoron ha minskat.

Vad orsakar kvällsoro?

Det finns ingen forskning som har fastställt vad kvällsoro egentligen beror på men det spekuleras i att orsaken kan vara att bebisen har haft en hel dag av nya intryck. Världen har plötsligt blivit bra mycket större än den som bebisen upplevde i magen och det är mycket som ska processas av en ännu omogen hjärna.

En annan teori är att det är magknip som spökar.

Det finns helt enkelt inget självklart svar på varför många bebisar blir mer missnöjda just mot kvällen.

Foto: Pawel Loj

Kvällsoro och amning

Att nyfödda barn vill amma oavbrutet särskilt på kvällen är otroligt vanligt. Brösten brukar i samband med det också kännas tomma och slappa som om där inte finns någon mjölk alls. Det här skapar lätt tvivel hos en nybliven mamma. Varför har jag ingen mjölk helt plötsligt? Bebisen blir ju aldrig nöjd!

En av många amningsmyter är att bröstmjölken ska mätta dåligt på kvällen för att den då är tunnare och det är inte ovanligt att få rådet att ge ersättning mot kvällen med hänvisning till just denna myt. I själva verket är det faktiskt precis tvärtom. Bröstmjölkens sammansättning är inte konstant över dygnet utan mot kvällen kommer mjölken i mindre mängd men är samtidigt fetare. En fet mjölk mättar bra, du behöver inte komplettera med ersättning i det hänseendet. 

Det är också vanligt att en kvällsorolig bebis plötsligt börjar krångla vid bröstet och verkar irriterad och missnöjd. Kanske tar den bröstet, släpper och skriker om vartannat. Även det är en vanlig anledning för nyblivna mammor att börja ifrågasätta amningen. Något måste vara fel?

Om du har noterat att det här är ett beteende som kommer just på kvällen och amningen fungerar bättre på dagar och nätter så är det med största sannolikhet inte amningen som är problemet även om det lätt kan kännas så.  

Att lindra kvällsoro

Det finns ingen quick fix som löser kvällsoro utan lite is i magen med vetskapen om att det går över brukar vara den bästa inställningen till detta ibland ganska jobbiga och påfrestande fenomen.

Fortsätt erbjud bröstet om du ammar, även om bebisen ratade det för en stund sedan. Om du istället upplever motsatsen; att bebisen vägrar släppa bröstet så brukar det enklaste alternativet vara att acceptera läget och underlätta genom att göra det så bekvämt som möjligt exempelvis med en amningskudde för en ergonomisk amningsställning, en bra film på TV:n och något gott inom en armlängds avstånd.

Den som flaskmatar kan inte erbjuda flaskan i samma utsträckning som den som ammar kan erbjuda bröstet. Här får man istället jobba med napp och att ha barnet nära. 

Bär gärna barnet i bärsjal eller sele. Att studsa på en pilatesboll eller dansa med bebisen i famnen brukar kunna lugna ledsna bebisar på ett väldigt effektivt vis.

Barn är förstås olika, du kan behöva testa dig fram för att hitta något som fungerar för just ditt barn. Vad som fungerar kan också variera från dag till dag så var inte för snabb med att avfärda sådant som ni redan har provat en gång. Idag kanske det är just det som får er bebis nöjd.

Läs också våra tips på vad man kan göra när en bebis inte vill sluta skrika och vår överlevnadsguide för den fjärde trimestern.

Se även