
Optimera sömnen med bebis
Ibland är det tufft med sömnen efter att en liten bebis har gjort entré i familjen. Här kommer du inte hitta några råd om sömnträning, sovmetoder eller scheman för att få ditt barn att sova. Däremot får du råd om hur du på ett mjukt sätt tar dig igenom perioderna av dålig sömn. Kämpa på, det här klarar du!
Sov när bebisen sover
Ett vanligt råd är att passa på och sova när bebisen sover. Det är ett bra råd, sömn är viktigare än städning och egentid. Ta igen sömntimmar som förlorats på natten genom att anpassa dig efter babyns sömnmönster och skrapa ihop timmar här och där.
Alla har inte lyxen att kunna sova när bebisen sover. Vissa bebisar sover i intervaller på 20 minuter åt gången, vissa sover bara i en rullande vagn eller när de blir burna, då är det svårt att passa på att sova själv. De barn som har ett stort närhetsbehov kan ändå vara nöjda och sova om de får amma till sömns och sen ligga intill sin mamma och sova.
Sänk förväntningarna
Små barn behöver hjälp från en vuxen för att kunna komma till ro och somna. Ha inga förväntningar på att din lilla bebis ska klara av att somna själv eller sova hela natten. Det lilla barnet är utelämnat till din omsorg och behöver din trygghet för att komma till ro. Att ammas till sömns eller flaskmatas i en gosig famn tycker många spädbarn är det allra bästa sättet att få somna på. Vissa går sedan att lägga ifrån sig i barnets egen säng men många vaknar när närheten från den vuxna försvinner. Du kan prova att lägga ned barnet när det är sömnigt men inte har somnat än, kanske somnar det då och fortsätter sova på egen hand.
Många barn vill inte somna själva och det är okej, det kommer inte vara så för alltid men att ge barnet den närhet och trygghet som det efterfrågar är att ge det en present för livet.
Läs om den nyföddas närhetsbehov här

Skala ned
Nu är inte läge för att ha många bollar i luften. Om ni kämpar med sömnen där hemma är det istället dags att skala bort de delar av livet som inte är absolut nödvändiga. Det kan tyckas tråkigt men när ni får sova mer igen är det bara att skala upp. Strunta i att träna, träffa vänner och gå till öppna förskolan. Ta en promenad eller en dusch om det känns bra och om ditt barn tillåter det men ha låga krav på dig själv, du behöver inte prestera någonting mer än omsorgen av ditt barn. Var extremt snäll och förlåtande mot dig själv.
Spendera mycket tid i sängen
Om du har en upphackad sömn med många uppvak på natten är det viktigt att ändå försöka skrapa ihop ett totalt antal sömntimmar som du kan fungera på. Genom att gå och lägga sig tidigt på kvällen, kanske i samband med nattningen av barnet, så har du möjlighet att ändå få en okej sömntid totalt sett. Egentiden får stryka på foten men som kompensation blir du mer utvilad.
Ha empati för ditt barn
Visst kan det vara otroligt tufft de perioder som barnet vaknar massor av gånger på natten. Strunta i de som påstår att barn ska börja sova hela natten vid en viss ålder. Tolka inte andra familjers situation som att det är något som är fel med er bebis som vaknar ofta. Försök istället att se på ditt barn med den ömmaste av blickar. Förstå att det är litet och behöver dig. Acceptera att det är så här just nu och skapa förutsättningar för att möta ditt barns behov istället för att försöka kämpa emot dem. Många börjar ge sitt barn gröt eller ersättning på kvällen i hopp om att det ska sova bättre men vid de perioder där barnet vaknar ofta på natten är hunger sällan den primära orsaken till uppvaket utan sökandet efter närhet och trygghet. Många barn får hjälp att somna om med bröstet eller flaskan men det betyder inte nödvändigtvis att det var orsaken till att barnet vaknade. Det betyder inte heller att barnet för all framtid kommer behöva ammas eller flaskmatas för att somna. Saker ändras med tiden, oroa dig inte, när du och ditt barn är redo hittar ni andra sätt.
Samsov och liggamma
En helammande mamma blir automatiskt också den som drar ett stort lass när det kommer till att vakna på nätterna eftersom barnet oftast vill amma när det vaknar. Samtidigt har amningen fördelen att mjölken är klar och redo att serveras, att behöva bereda en flaska med ersättning mitt i natten kan göra att man piggnar till och får svårare att somna om sedan. Detsamma gäller för bebisen som kan piggna till om den behöver vänta på flaskan. Dessutom hjälper amningshormoner både den ammande mamman och barnet att somna om snabbt så det är inte säkert att en mamma får sämre sömn för att hon ammar, tvärtom faktiskt. Det mjölkbildande hormonet prolaktin har som högst koncentration på natten vilket innebär att det finns en stor fördel med att amma på nätterna för den som vill få igång en bra mjölkproduktion.
Att barnet vill amma när det vaknar har inte alltid sin grund i hunger, amningen har den smarta funktionen att det uppfyller många behov på en gång så som näring, tröst och närhet. Tack vare det behöver du inte fundera så mycket över varför barnet vaknar eftersom bröstet ofta ändå är lösningen. Däremot går det inte att dela på ansvaret på samma sätt som med flaskmatning. För att främja sömnen hos en ammande mamma är det bra att bebisen är nära, gärna genom säker samsovning. En annan avgörande sak för god sömn är att lära sig amma liggande på sidan, på så vis är det möjligt att vila under amningsstunden och tack vare det undvika att bli allt för pigg.
Den som flaskmatar få ta till andra knep för att göra det så enkelt som möjligt på nätterna. Exempelvis genom att duka upp allt som behövs för natten på nattduksbordet bredvid sängen
Läs våra tips om flaskmatning här.
Avlasta varandra
Att den ena arbetar och den andra är hemma är inte ett argument för att den som är föräldraledig ska ta alla nätter. Det är viktigt att dela på sömnbrist-bördan om det är möjligt. Den som ammar kan ofta skrapa ihop rätt så okej med sömn med hjälp av samsovning men fungerar inte det behöver även en ammande mamma få avlastning genom att partnern tar barnet direkt efter amning och vaggar i famnen, bär i sjal, drar i vagnen eller vad som passar för just er. Vid flaskmatning kan man dela upp nätterna i olika pass eller ta varannan natt. Att inte sova under långa perioder är nedbrytande och psykiskt påfrestande för vem som helst och även den som är hemma med barn behöver kunna fungera i sin vardag.
Om inte din partner arbetar med hjärnkirurgi eller i kontrolltornet på en flygplats gör det ingenting om hen är lite trött på jobbet ibland. Det går ändå.
Ingen vill väl lämna någon som är på bristningsgränsen av alldeles för lite sömn till att ensam ta hand om ett litet barn? Om inte din partner arbetar med hjärnkirurgi eller i kontrolltornet på en flygplats gör det ingenting om hen är lite trött på jobbet ibland. Det går ändå. Om det inte finns en partner som kan avlasta kanske någon annan bland vänner eller familj kan hjälpa till under en period, var inte rädd för att be om hjälp.

Ta proffessionell hjälp om det blir ohållbart
Generellt är det föräldrarna som lider av att barnet sover dåligt mer än att barnet självt far illa av knackig sömn. Hjälpen kan bestå i att reda i orsaken till sömnproblemen, hur nätverk och möjlighet till avlastning ser ut och råd för hur det i det specifika fallet går att göra för att optimera sömnen. Det är alltid bra att ta vägen via din sjuksköterska hos barnhälsovården som kan hjälpa dig rätt. Vissa barnhälsovårdsmottagningar har psykologer knutna till sig som kan bistå med sin kompetens vid den här typen av problem meddan andra remitterar vidare.