
Varför skriker bebisen?
Det är något med barnskrik. Det triggar de allra djupaste delarna inom oss och att inte kunna trösta sitt barn kan göra att man känner sig oduglig som förälder eller ge upplevelsen av att bli avvisad av barnet. Känslan av att inte vara omtyckt eller önskad av sitt lilla barn kan vara djupt sårande. Barnet som du burit i din mage och längtat efter. Nu verkar det inte vilja veta av dig.
Skrik som kommunikationsmedel
Små barn kan inte prata men det betyder inte att de inte kan kommunicera. Det lilla barnet är helt utelämnat till din vilja att ta hand om det och skrik är ett av bebisens viktigaste kommunikationsmedel för att förmedla till dig att det är något som inte känns bra. Alla bebisar skriker ibland, däremot kan det skilja sig mycket mellan olika barn hur ofta, hur länge och hur högt de skriker. Vissa har ett öronbedövande högt skrik och vissa har en mer försiktig stämma.
Även om du inte lyckas trösta din bebis stärks bandet mellan er då du finns där hos barnet genom det som känns jobbigt.
Din förmåga till att sätta sig in i ditt barns situation, känna med det och försöka förstå det är en viktig del i det känslomässiga band som byggs upp mellan er under den första tiden i bebisens liv. Även om du inte lyckas trösta din bebis stärks bandet mellan er då du finns där hos barnet genom det som känns jobbigt. Att försöka trösta ditt barn och spegla dess känslor spelar en betydande roll i anknytningen och efter en tid kommer du märka att du har lättare att läsa av vad ditt barn vill när det skriker.
Barnets personlighet påverkar
Många bebisar har olika nivåer och tonlägen på sina skrik som accelererar i styrka om de inte får sina behov tillgodosedda men det finns också de som levererar ett gallskrik redan från första stund. Barnets personlighet påverkar till stor del hur högt och hur mycket det skriker. Precis som vuxna så är vissa bebisar mer otåliga och temperamentsfulla medan andra är mer harmoniska och följsamma.
Ett barn med ett hetsigt temperament kan vara utmanade för sina föräldrar
Ett barn med ett hetsigt temperament kan vara utmanade för sina föräldrar och ställer höga krav på tålamod och lugn. En rörig livssituation i övrigt kan göra att ett barn som skriker och skriker blir nästintill omöjligt att hantera och risken för att ta till våldsamma metoder för att få tyst på barnet ökar. Sök hjälp och stöd hos barnhälsovården om du har det tufft, ensam är inte stark. Även socialtjänsten har många stödfunktioner för familjer som behöver det.

De vanligaste orsakerna till att barnet skriker -en checklista
- Vill bebisen äta?
- Behöver bebisen byta blöja?
- Vill bebisen ha närhet och bli buren?
- Är bebisen trött och behöver sova?
- Är bebisen överstimulerad och behöver lugn och ro?
- Är bebisen för varm eller kall?
- Är det något annat som stör? Kläder som sitter tight eller en tvättlapp som skaver?
Har du provat allt i checklistan men ingenting fungerar?
Läs våra tips på vad du kan göra för att hantera bebisskriken.