
Så klär du ditt barn för hösten
Kategori
Hösten brukar bjuda på en varierande väderlek som kan göra det lite knepigt att veta hur man egentligen ska klä sitt barn. Ena stunden är det sommartemperaturer och nästa isande kallt. Med årstiden kommer oftast också en hel del regn; det blir många vattenpölar som behöver provhoppas. Då är det förstås en fördel om barnet samtidigt håller sig torrt och varmt.

Uttrycket >>det finns inga dåliga väder, bara dåliga kläder<< kan vara ganska störande att höra när det regnar småspik utanför fönstret, men i barnens värld stämmer det ganska bra, rätt klädda är många barn mer än gärna ute och leker i alla väder. Dessutom har naturen mycket vackert att bjuda när hösten kommer så på med stövlarna och ge er ut i skogen på äventyr.
Barn i förskoleåldern
Lager på lager- bäst vid varierande temperaturer
Hösten kan som sagt variera mycket i temperatur. Att klä barnet i flera lager brukar då vara ett vinnande koncept eftersom det går att plocka bort plagg vartefter temperaturen stiger under dagen. En vanlig tröja av exempelvis bomull innerst, ovanpå det en värmande fleecetröja och därefter vind- och vattentäta skalbyxor och skaljacka brukar räcka fint för halvkyliga höstdagar. Blir det kallare kan det vara bra att ha en tröja av ull närmast kroppen.
Galon eller skalkläder- vad ska jag välja?
Valet mellan att använda galonkläder eller skalkläder är egentligen en smaksak men något av dem brukar behövas när det är regn och rusk ute. Det som skiljer dem åt är framför allt att galonkläder är enklare att torka av och hålla rena vid regnig väderlek. Barn befinner sig ju ofta sittande, rullande, ålande eller krypande på marken när de leker vilket kan leda till rejält leriga kläder när det är blött ute, då kan det vara praktiskt att ha ett material som är enkelt att rengöra. Samtidigt brukar skalkläder andas bättre och kännas smidigare att leka i.

På hösten bör galonkläderna vara fodrade för att hålla värmen. Många tror att galonkläder är mer vattentäta men det stämmer inte alltid, det är antalet vattenpelare som avgör hur vattentätt ett plagg är. Plagg som ska hålla ute väta bör ha tejpade sömmar eftersom det annars kan sippra in vatten genom sömmarna. Bra att tänka på är att skalkläder inte ska tvättas i onödan eftersom tvättandet påverkar plaggets impregnering.
Vad är vattenpelare egentligen?
Hur vattentätt ett plagg är mäts med något som kallas för vattenpelare. Det är en mätmetod som avgör hur högt vattentryck ett plagg klarar av utan att släppa igenom något vatten. Ju högre vattenpelare som står angivet på plagget desto mer väta tål det. Ett plagg som har lägre än 2000 vattenpelare är inte vattentätt men vattenavvisande och ingenting du bör välja för en längre tids utelek i regn. För barn som spenderar mycket tid ute, exempelvis på förskolan, är det en god idé att välja plagg med en vattenpelare på 8000 eller mer. Då kan barnet vistas några timmar ute i kraftigt regn eller ännu längre i lättare regn utan att bli blött. Titta alltid efter antal vattenpelare när du väljer skal- eller galonkläder. Står det inte angivet? Välj ett annat plagg.
Mössa och vantar på höstdagar
Ett par stickade och tunna tum- eller fingervantar, gärna i ull är bra för torra höstdagar. Barn är nere med sina händer vid den kalla marken mycket mer än vi vuxna och behöver därför också lite varmare vantar än vad som kan räcka för en vuxen som inte leker på samma sätt. För regniga dagar behövs ett par skalvantar eller galonvantar.
På huvudet kan en bomullsmössa räcka för de första höstdagarna för att sedan bytas mot en i ull eller en som är fleecefodrad. En sydväst, alltså en regnhatt, kan vara bra att ha för att skydda huvudet mot fallande regn, även de finns med värmande fleecefoder.
Skor på hösten
Ett par allväderstövlar eller fodrade gummistövlar är att rekommendera för höstens många våta och leriga dagar, komplettera med ett par vattentäta sneakers eller boots.
Barn under ett år
Att klä barn som bärs i sele eller sjal
Det barn som bärs kan ofta ha samma kläder som det har på sig inomhus. Sjalen eller selen blir ett extra lager och därefter kan föräldern klä sig i en jacka passande för temperaturen just den dagen. Jackan behöver då även räcka runt barnet, antingen genom att den bärande föräldern har en jacka som är några storlekar större än vanligt eller genom att använda en särskild bärjacka. I en tricotsjal brukar det gå bra att peta in barnets ben innanför sjalen. Annars är det bra att ha skor eller varma tossor på fötterna och förstås en liten mössa på huvudet, gärna i ull när temperaturen sjunker. En hjälmmössa brukar vara en bra modell på bebisar.

Den som inte bär barnet innanför den egna jackan behöver tänka på att klä det i varmare kläder. En sparkdräkt i ull närmast kroppen är en bra start, därefter behöver klädseln anpassas efter hur varm sele eller sjal du har och självklart efter temperaturen utomhus. Om det blåser kan en overall i vindfleece vara ett passande plagg och vantar i vindfleece på händerna.
En fin fördel med att bära sitt barn under kyligare dagar är att din kroppstemperatur hjälper barnet att hålla värmen.
Bädda i barnvagnen
För dig som använder barnvagn till ditt barn är ett bra regnskydd a och o för höstens blöta dagar. Ha det alltid med dig under vagnen. När kylan börjar göra sig påmind är det bra att barnet får värme underifrån, bädda med fårskinn eller ulldyna i botten av barnvagnen. Komplettera med en tjockare fleece eller ullfilt som är tillräckligt stor för att vikas, då kan du välja om du vill ha ett eller två lager av filten på barnet beroende på dagens temperatur. Använd vagnens vindskydd, vind kan ta sig genom tyg och kyla ned vagnen. Barnets egen klädsel kan med fördel vara en sparkdräkt i ull, varma tossor på fötterna och en hjälmmössa i ull på huvudet. Vantar i ull eller vindfleece på händerna. Om du ofta lyfter upp barnet ur vagnen är en overall i vindfleece ett bra köp.
Varför ull?
Yllekläder har unika temperaturreglerande egenskaper som gör att de värmer när det är kallt och svalkar när det är varmt. Ull är ett material som är idealiskt för kalla dagar eftersom det värmer samtidigt som det absorberar fukt om barnet svettas när det leker. Som om inte det vore nog har ull aseptiska egenskaper vilket innebär att det håller dålig lukt borta, i och med det behöver yllekläder inte tvättas lika ofta, det räcker oftast att vädra dem med jämna mellanrum. Vissa ullkläder kan klia men barnkläder brukar tillverkas i klifri ull som Merinoull.
Varför fleece?
Fleece är (oftast) gjord av polyester och har värmande och fuktavledande egenskaper. Vindfleeceplagg är även vindtäta, på det viset håller de vinden ute som annars kan blåsa genom tygfiber och kyla ned barnet. Nackdelen med fleece är att det släpper ifrån sig mikroplaster vid tvätt, tvätta därför sällan och använd en särskild tvättpåse som fångar upp mikrofiberna. Det finns även fleece som är gjord av ull eller bomull.
Om klädguiden
Småbarnsårens klädguider fokuserar på klädernas funktion och tar inte hänsyn till ekonomiska eller etiska frågor så som klädindustrins klimatpåverkan eller djurhållningen i världen. Material som ull, skinn och UV är ofta dyra och en bra vinteroverall kostar inte sällan över tusenlappen. Alla familjer har olika ekonomiska förutsättningar, som tur är finns det en stor andrahandsmarknad för barnkläder både på nätet och i fysiska butiker. Att låta kläder gå runt mellan vänner som också har barn är ett annat sätt. Det finns även företag som hyr ut barnkläder efter säsong. Alla familjer behöver också göra sina egna etiska ställningstaganden till vilka företag de väljer att stötta med sina klädinköp till barnen.