Paolo Robertos empatiska inkompetens

KRÖNIKA Ingen har väl missat stormen kring Paolo Roberto de senaste dagarna. Många har velat säga sitt om saken och debatten har varit lika delar intressant som skrämmande. Det ligger inte på Småbarnsårens bord att kommentera Paolo Robertos sexköp, det har absolut ingenting med barn att göra.

Eller har det?

Kanske har det allt med barn att göra?

Pojkar. Hur vi uppfostrar dem, hur vi pratar med dem, hur vi resonerar med dem.

Genusmedvetenhet. Att uppmuntra en liten pojke till mjuka lekar. Att leka med dockor och leka mamma, pappa, barn. Klappa gulliga små djur och öva på omsorg om andra. Visa och bli bekräftad i sina känslor och genom det också lära sig tolka och förstå andras känslor.

Lära sig vara inlyssnande gentemot andra och respektera deras gränser. Långt bort från machokultur och ”stora killar gråter inte”.

Vilka är de här männen, en av tio, som anser sig vara berättigade till att göra vad de vill med en annan människa bara för att de har lust och råd?

Kvinnor och barn är handelsvaror i empatistörda mäns värld. Foto: Pexels

För att vara benägen att köpa sex måste du först och främst ha problem med din empatiförmåga. Paolo Roberto sa uttryckligen i sin omdebatterade intervju med Jenny Strömstedt (som för övrigt skedde inte ens ett dygn efter det begångna brottet i någon sorts manipulativ damage control) att han förstår att kvinnan inte är där för att hon vill det. Ändå valde han att avhumanisera henne. Han valde att köpa hennes kropp för 1500 kr.

Det är ett gemensamt ansvar att vi uppfostrar våra pojkar till empatiska individer som aldrig någonsin skulle finna det rimligt att öppna plånboken i syfte att köpa en annan människa. 

/Louise

Det är ett gemensamt ansvar att uppfostra pojkar bortom machonormer. Foto: Pexels