Toxiskt utslag, Storkbett, Mongolfläck & Milier

Mycket händer med barnets hud under den första tiden utanför livmodern. Konstiga utslag och hudåkommor dyker upp och försvinner igen och nästan alla är godartade utan något behov av behandling.

Toxiskt utslag (Hormonplitor, Hormonprickar)

Toxiskt utslag är en väldigt vanlig hudåkomma hos spädbarn. Förr kallades det för hormonplitor eller hormonprickar på grund av uppfattningen att utslagen orsakas av hormoner som barnet får i sig från sin mamma via bröstmjölken. 

Idag vet vi att prickarna är en ofarlig reaktion från barnets immunförsvar.  Hos de flesta upkommer det under barnets första veckor i livet men det kan också dyka upp senare. Utslaget visar sig som små röda prickar eller fläckar som ibland också är lite upphöjda, de kan då påminna om små finnar. Hos barn med brun eller svart hud är det röda mindre påtagligt och utslaget visar sig mer som knottror. Det varierar hur kraftigt det toxiska utslaget blir, vissa får några enstaka prickar och hos vissa barn är det mer utbrett. 

Du behöver inte göra något åt ett toxiskt utslag, det försvinner av sig självt, är inte farligt och inte smittsamt.

Det är vanligt med olika hudåkommor hos nyfödda barn.
Toxiskt utslag är en av dem. Foto: L.W.

Storkbett (Änglakyss, Nevus simplex)

Har din bebis en röd eller rosaaktig fläck i panna, nacke eller kanske ned över ögonlocket? Bleknar den om du trycker på den? Då har babyn fått ett storkbett eller engelskans lite vackrare benämning: ”angel’s kiss”.

Orsaken till storkbett är en ansamling av de minsta blodkärlen, kapillärerna, på just den platsen där storkbettet sitter. Kapillärerna ligger ytligt under huden och orsakar den rödrosa färgen, det är helt ofarligt och bleknar av sig självt. Hos en del barn tar det ett par år så ha tålamod. För de flesta har det försvunnit under det första levnadsåret.

En änglakyss på ögonlocket. Storkbett kräver ingen behandling. Foto: Flickr

Mongolfläck

Mongolfläck är ett medfött, ofarligt födelsemärke som har ett speciellt utseende och ibland kan misstas för blåmärke då det är mörkblått till färgen till skillnad från andra födelsemärken. Det har hänt att föräldrar felaktigt har anklagats för barnmisshandel på grund av okunskap hos vårdpersonal.

Mongolfläckar kan förekomma hos vita barn men är betydligt vanligare hos barn med mörkare hud och sitter ofta i ryggslut eller på rumpan. Storleken varierar. Mongolfläckar brukar blekna med tiden men kan finnas kvar även i vuxen ålder.

Mongolfläck är ett födelsemärke. Foto: Flickr

Milier

En av alla hudåkommor som kan dyka upp under barnets första tid är milier. De visar sig som vita, hårda knottror på bebisens näsa. Ibland syns de även på kinderna och hos pojkar kan de även finnas på snoppen. De tros bero på förstorade talgkörtlar, efter några veckor försvinner de av sig själva.

Milier försvinner av sig själva precis som många andra hudåkommor hos nyfödda barn. Foto: Pexels

Se även