Rapa bebis

Som nybliven förälder blir det lätt överväldigande med alla nya saker man behöver kunna och hålla reda på. Kanske minns du någonstans i bahuvudet att små bebisar alltid måste rapa när de har ätit eller så har någon släkting påtalat hur viktigt det är att bebisen rapar. Men hur ligger det egentligen till?

Rapa bebis- behövs det?

Förr brukade föräldrar rekommenderas att rapa det nyfödda barnet efter varje matning, idag är rekommendationerna mer individanpassade så svaret på frågan om man behöver rapa sin bebis eller inte är alltså individuellt.

Vissa barn besväras mycket av att de får i sig luft när de äter, det kan du märka på att bebisen har svårt att komma till ro efter matning, spänner sig, vrider huvudet från sida till sida, skruvar på sig eller verkar gnällig. Märker du av ett sådant beteende är det en god idé att se om det är en rap som vill komma ut.

Om bebisen somnar under matningen behöver du vanligtvis inte väcka den för att rapa förutom om du vet med dig att just ditt barn brukar besväras mycket av gaser och rapar.

Det barn som flaskmatas kan behöva en mindre storlek på nappen om det sväljer mycket luft, det är också bra att låta barnet äta i sin egen takt genom lyhörd flaskmatning.

Det barn som ammas kan behöva hjälp med att få ett bättre tag om bröstet om det besväras mycket av rapar. Du kan testa andra amningsställningar och se om barnet sväljer mindre luft vid en annorlunda amningsställning än den du oftast brukar använda. Kort tungband hos barnet kan också vara något att fundera över vid sväljning av luft och gasproblem. 

Generellt kan man säga att barnet med tiden får en bättre teknik när det äter och på köpet också får i sig mindre luft vid matstunden. Samtidigt brukar det också kunna hantera rapar och gaser på ett bättre sätt när det vuxit till sig lite och tarmarna mognat.

Rapa bebis- så går det till

för att rapa bebisen tar du upp den och lägger den med magen vänd mot dig så huvudet stöds upp av din ena axel. Stryk med fast hand från nederdelen av ryggen och upp mellan skulderbladen. Att promenera runt med bebisen och samtidigt stryka den över ryggen kan underlätta för rapen att ta sig ut.

Stryk med handen över barnets rygg när du rapar det. Foto: Lars Plougmann

Du kan även klappa lätt mellan skulderbladen eller på rumpan men var försiktig så du inte får barnet att kräkas istället för att rapa. Ibland följer det med en liten kräkning ändå när barnet rapar. Du kan också prova att lägga barnet på mage över din arm om den första varianten inte fungerar.

En variant är att lägga barnet på mage över din arm. Foto: Flickr

Gasig mage hos bebis

Det är inte bara rapar som kan få magen att spänna. Luft som sväljs blir till gaser som behöver pruttas ut. En del barn besväras mycket av detta. För att underlätta för barnet att få ut gaser kan du prova att grodhålla det, det är en position som gör att gaserna enklare passerar tarmen så de kan komma ut.

Om du grodhåller barnet utan blöja kan du hålla det ovanför toaletten eller handfatet. Foto: L.W.

 Du kan också prova att böja på barnets ben och försiktigt föra knäna i riktning mot barnets bröstkorg, även den positionen underlättar för gaser att passera.

Använd gärna båda händerna och för försiktigt barnets knän i riktning mot bröstkorgen. Foto: L.W.

Babymassage kan också det hjälpa gaserna att förflytta sig i tarmsystemet så de kan komma ut.

Pysventil är ett knep som vissa tycker fungerar bra, det finns att köpa på de flesta apotek och är en liten plastventil som hjälper till att leda ut gaser, var noga med att följa instruktionerna när du använder den.

Bär gärna barnet hud mot hud i ergonomisk bärsele eller i sjal så det sitter i grodposition med knäna högre än rumpan, det ger både lindring, trygghet och tröst.

Se även