Mjölkskorv på bebisar

Har min bebis fått mjäll eller vad är det som pågår? Det är en fråga som många föräldrar har ställt sig efter att ha noterat flagor i håret på sin bebis. Har även du tagit dig en titt i din bebis hårbotten och sett att den inte riktigt verkar se ut som det ska? Antagligen är det mjölkskorv du har upptäckt som förvisso är en form av mjälleksem men av en övergående sort som drabbar bebisar.

Mjölkskorv är mycket vanligt hos barn upp till ett års ålder. Foto: Tracey Shaw

Vad är mjölkskorv?

Skorv äv vanligt hos spädbarn och är i själva verket ett seborroiskt eksem. Oftast uppkommer det när barnet är ca 2-10 veckor gammalt och visar sig som feta gulbruna fjäll och flagor som sitter i hårbotten och ibland ned mot ögonbrynen.

Orsaken är inte helt klarlagd men det finns teorier om att jästsvamp som finns naturligt i talgkörtlarna kan ha med saken att göra. En annan teori är att det beror på en obalans av fett i huden hos små barn.

Så blir du av med mjölkskorv

Skorv hos små barn brukar försvinna av sig själv efter ett par veckor eller månader. I princip alla barn har blivit av med skorven vid ett års ålder. 

Om barnet har en mildare variant kan du prova att smörja hårbotten med barnolja och låta det verka i några timmar, gärna över natten. Låt då barnet sova med en tunn mössa. Barnoljan mjukar upp fjällen på huvudet som du sedan kan massera bort med en handduk efter att först ha tvättat bort oljan med ett babyschampo. Om barnet har mycket hår kan du sedan använda en fintandad kam och försiktigt kamma bort flagorna.

Låt bebisen sova med en tunn mössa för att skydda sängkläder från fläckar från oljan och för att få bättre effekt av behandlingen. Foto: L.W.

Om olja inte fungerar

Vid tjockare beläggning i hårbotten kan du istället behöva använda en produkt som innehåller salicylsyra. Det finns på apoteket och du gör samma procedur som med barnoljan: smörj in och låt verka i hårbotten över natten, tvätta med babyschampo, gnugga försiktigt med handduk. Rådfråga gärna personalen på apoteket som kan visa dig till rätt produkter.

Det finns också produkter med Boragoolja som innehåller fettsyran GLA och sägs behandla fettobalansen i barnets hud som troligtvis är orsaken till skorven. Vid behandling med Boragoolja behövs inget gnuggande med handduk eftersom skorven försvinner ändå.

Då ska du söka hjälp

En del barn kan få besvär av seborroiskt eksem på andra ställen av kroppen än huvud och ögonbryn. Det visar sig då ofta som rödrosa och fjällande fläckar. De utslagen kan behöva behandling med kortisonkräm. Rådgör alltid med sjuksköterska eller läkare hos barnhälsovården eller läkare på vårdcentral innan du påbörjar behandling med kortison på små barn.

Se även