
Blöjeksem (blöjdermatit, blöjutslag)
En relativt vanlig åkomma hos blöjbarn är röd rumpa på grund av att blöjområdet utsätts för mycket fukt från kiss, bajs och frekvent tvättande. Idag har många blöjor på marknaden en mycket god absorptionsförmåga och tack vare det har frekvensen av blöjeksem minskat. Samtidigt har tygblöjorna fått en uppsving de senaste åren och kan bidra till en viss ökning av röda bebisrumpor. Däremot är tygblöjor ett mer hållbart alternativ som är oerhört positivt för miljön eftersom engångsblöjorna skapar stora sopberg.

Så förebygger du blöjeksem
För att undvika blöjeksem hos ditt barn är det bra att vid varje blöjbyte notera hur rumpan ser ut. Märker du att den börjar se lite rödare ut än vanligt är det dags att lufta rumpan. Låt barnet ligga en stund på skötbordet och sparka med benen utan blöja så huden hinner bli ordentligt torr innan nästa blöja tas på. Under tiden kan du prata, gosa eller sjunga en sång. Tänk på att aldrig lämna bebisen ensam på skötbordet.
Det är också bra om babyn ibland får ligga lite längre stunder med rumpan bar. Många föräldrar låter bebisen ligga på en filt på golvet för att träna nacken, det är ett bra tillfälle att också passa på att ta av blöjan. Med en handduk ovanpå filten gör det inget om bebisen skulle råka kissa lite, många spädbarn kissar gärna när blöjan tas av.

När bebisen har bajsat bör du undvika att gnugga huden allt för mycket vid blöjbytet. Är babyn tillräckligt liten för att hållas under handfatets kran kan du med fördel skölja rumpan under ljummet, rinnande vatten istället för att använda tvättservetter. Lägg babyn över din ena underarm och stötta upp med din överkropp så den ligger stabilt och säkert. Klappa sedan varsamt bort vattnet med en mjuk handduk.
Använd torra tvättservetter som du blöter med vanligt vatten istället för våtservetter som kan innehålla parfym och andra irriterande ämnen. Om det har fastnat bajs på babyns hud kan du även hälla babyolja eller mandelolja på tvättservetten, gnugga sedan försiktigt.
En nyfödd bebis kan bajsa väldigt många gånger per dygn och det innebär många blöjbyten. Det är viktigt att försöka vara uppmärksam på när bebisen bajsat och då byta blöjan direkt eftersom bajs som ligger kvar länge i blöjan skapar en miljö där blöjeksem kan uppkomma, dessutom är det såklart skönt för babyn att få en torr blöja.

Foto: Pexels
Använder du dig av tygblöjor och har en bebis som bajsar väldigt ofta kan det vara bra att överväga att under en period använda engångsblöjor, särskilt om du märker att huden på rumpan börjar bli rodnad.
Även kissblöjor behöver bytas, många moderna blöjor har en indikator som visar om det är kiss i blöjan, annars är det lämpligt att byta den ungefär fyra-sex gånger per dag eller om du känner att blöjan verkar tung och kissig. Du behöver inte gå upp på natten för att byta kissblöjor men om bebisen bajsar på natten ska blöjan bytas direkt.
Så behandlar du blöjeksem
Om bebisen får en mer ilsket röd rumpa än en lättare rodnad behövs ytterligare behandling utöver att byta blöjan ofta och lufta rumpan. De två sakerna är fortfarande viktiga men du kan också behöva använda en salva att smörja med.

Fråga på apoteket efter en fet bebissalva. Salvor har en högre andel fett än krämer och skapar en barriär som skyddar huden. Tvätta först dina händer och smörj sedan försiktigt på salvan efter att ha låtit rumpan lufttorka. Upprepa proceduren vid varje blöjbyte.
Söka vård vid blöjeksem
Blir det inte bättre eller om det till och med blir sämre och rodnaden övergår till sår är det dags för bedömning hos barnhälsovården eller på vårdcentralen. Ett blöjeksem som infekterats av bakterier eller som koloniseras av svamp kan behöva lokal antibiotikabehandling och/eller svampbehandling. Vid svåra fall kan antibiotikabehandling via munnen bli aktuell.