Bebisbajs đŸ’© – vad en nybliven förĂ€lder bör veta

Tillhör du ocksĂ„ de som tyckt att smĂ„barnsförĂ€ldrar har ett egendomligt stort intresse för bajs bara för att sedan komma pĂ„ dig sjĂ€lv med att googla frenetiskt pĂ„ fĂ€rger och konsistenser efter att du sjĂ€lv fĂ„tt barn? Det hĂ€r med bebisbajs Ă€r verkligen en hel vetenskap. 

Det första bajset

NÀr barnet ligger i magen fÄr det sin nÀring via navelstrÀngen men under graviditeten hinner det svÀlja en hel del fostervatten som sedan till största del kissas ut. Barnets första bajs som kallas för barnbeck eller mekonium bestÄr till viss del av fostervatten och viss del av tarmsekret och galla som har ansamlats i tarmarna under mÄnaderna i magen. Barnbecket har en flytande men seg konsistens och Àr svart eller svartgrönt till fÀrgen. I stort sett alla barn bajsar ut barnbecket nÄgon gÄng under sitt första levnadsdygn.

Det första bajset kallas barnbeck. Foto: Danielle Macinnes

Det hÀnder att barnet bajsar redan i magen, det ses som ett tecken pÄ att barnet kan vara stressat och Àr en anledning för förlossningspersonalen att hÄlla ett extra vakande öga pÄ barnets mÄende under förlossningen. 

Svart, gult eller grönt bajs- vad Àr normalt?

Efter att barnet har bajsat barnbeck brukar en successiv förÀndring till mjölkbajs ske. Till en början gÄr det frÄn barnbeckets svarta fÀrg till brunsvart för att sedan skifta till gröngult eller grönbrunt. Tillslut fÄr det sin gula fÀrg som Àr karaktÀristisk för det som kallas för mjölkbajs. Barn som Àter ersÀttning har ofta en lite mer gulbrun fÀrg pÄ bajset.

Om barnet bajsar grönt brukar orsaken vara att mjölken passerat snabbt genom tarmarna, det Ă€r inte farligt. Om ett ammande barn har skummande grönt bajs i kombination med gasig mage och dĂ„lig viktuppgĂ„ng kan det bero pĂ„ kraftig mjölkbildning hos mamman eller att barnet somnar och bara hinner fĂ„ i sig förmjölken nĂ€r det ammar. 

Om barnet har haft flera vitgrĂ„ (kittfĂ€rgade) avföringar beror det pĂ„ att gallan inte tar sig frĂ„n levern till tarmen som den ska. I dessa ovanliga fall behöver barnet bli undersökt snarast av barnlĂ€kare. Spara en bajsblöja för att kunna visa för vĂ„rdpersonalen. 

SĂ„ ofta ska bebisen bajsa

Det Àr individuellt hur ofta bebisen bajsar under den första tiden. Ammade barn kan bajsa tio gÄnger per dygn eller sÄ sÀllan som varannan vecka och bÄda Àr lika normalt. Eftersom bröstmjölken innehÄller naturligt laxerande Àmnen blir barnet inte förstoppat, bröstmjölk Àr ocksÄ lÀttsmÀlt vilket innebÀr att mycket tas upp av kroppen. Du behöver alltsÄ inte oroa dig för förstoppning hos ett barn som helammar Àven om det gÄr lÄng tid mellan avföringarna.

Ammade barn som bajsar ofta brukar fÄ en grynig, kesoliknande och rÀtt sÄ rinnig konsistens pÄ sin avföring. Om barnet bajsar mer sÀllan tenderar avföringen istÀllet bli mer salvlik till konsistensen.

Ammade barn kan bajsa varannan vecka. Foto: Peter K. Levy

Äter ditt barn bröstmjölksersĂ€ttning behöver du ha en noggrannare översikt över hur ofta barnet bajsar, det bör inte vara mer sĂ€llan Ă€n varannan dag. Det Ă€r inte helt ovanligt att flaskuppfödda barn blir förstoppade sĂ„ var uppmĂ€rksam pĂ„ om barnet stĂ„nkar, stönar, skriker och verkar besvĂ€rat nĂ€r det ska bajsa eller om det börjar gĂ„ flera dagar utan avföring. Barn som Ă€ter ersĂ€ttning brukar ha en lite fastare konsistens pĂ„ avföringen.

Förstoppad bebis

Den bebis som Ă€r förstoppad kan ha ont i magen, börja krĂ€kas och tappa matlusten. Experimentera inte med olika huskurer som messmör eller olja i ersĂ€ttningsflaskan. Barnet Ă€r inte redo för mat Ă€n och att blanda olika livsmedel i ersĂ€ttningen Ă€r detsamma som att pĂ„börja matintroduktion för barnet. Experimentera inte heller med mĂ€ngden pulver nĂ€r du blandar ersĂ€ttning, det Ă€r viktigt att du anvĂ€nder den mĂ€ngd som Ă€r angiven pĂ„ förpackningen eftersom det annars kan fĂ„ allvarliga konsekvenser för barnets hĂ€lsa. Prata istĂ€llet med barnhĂ€lsovĂ„rden för rĂ„d kring behandling av spĂ€dbarn med förstoppning. 

Grodposition innebÀr att barnets rumpa Àr lÀgre positionerad Àn knÀna. Foto: Andrew Dawes

Du kan försöka hjÀlpa barnet att bajsa genom att böja pÄ barnets ben och försiktigt föra knÀna i riktning mot bröstkorgen med lÄren nÀra barnets överkropp.

Prova gÀrna att grodhÄlla barnet ovanför toaletten för att underlÀtta för det att bajsa. Att sitta i grodposition i bÀrsjal Àr Àven det skönt för en bebis med magkrÄngel

Bebisens kiss- det behöver du veta

Det Àr inte bara bebisens bajs du behöver ha koll pÄ som förÀlder, Àven kisset Àr viktig att veta en del om för att kunna bedöma att bebisen mÄr som den ska.

Det första kisset bör komma inom 48 timmar efter barnets födsel, i början kissar barnet sĂ„ lite att det inte Ă€r sĂ€kert att det mĂ€rks pĂ„ blöjan. Den tunga blöjan dĂ€r man verkligen kan kĂ€nna att den Ă€r fylld med kiss kommer först senare nĂ€r barnet fĂ„r i sig mer mjölk och dĂ„ ocksĂ„ kissar mer. 

De flesta moderna blöjor har en kissindikator, med hjÀlp av den gÄr det att se om bebisen har kissat Àven om det inte gÄr att kÀnna pÄ blöjan. Att bebisen kissar Àr ett tecken pÄ att den fÄr i sig vÀtska. Om du tror att bebisen inte har kissat efter 48 timmar kan du lÄta den ligga ett tag utan blöja, mÄnga spÀdbarn kissar nÀr de blir lite kalla om rumpan.

Att bebisen kissar Àr ett tecken pÄ att den fÄr i sig vÀtska. Foto: Unsplash

Efter cirka tre dygn brukar mjölkproduktionen öka hos den mamma som ammar och i samband med det bör Àven barnets urinmÀngder öka och urinen bli ljusare och mindre koncentrerad. Kissar bebisen som den ska indikerar det att den fÄr i sig tillrÀckligt med mjölk, du bör byta ca 4-6 kissblöjor per dag.

Ibland kan det finnas salter i urinvÀgarna som kissas ut under bebisens första dagar, det visar sig i blöjan som roströda saltutfÀllningar. Det kan misstas för blod och skapa oro hos förÀldrarna men Àr helt ofarligt.

Se Àven