
Bebisbajs 💩 – vad en nybliven förälder bör veta
Tillhör du också de som tyckt att småbarnsföräldrar har ett egendomligt stort intresse för bajs bara för att sedan komma på dig själv med att googla frenetiskt på färger och konsistenser efter att du själv fått barn? Det här med bebisbajs är verkligen en hel vetenskap.
Det första bajset
När barnet ligger i magen får det sin näring via navelsträngen men under graviditeten hinner det svälja en hel del fostervatten som sedan till största del kissas ut. Barnets första bajs som kallas för barnbeck eller mekonium består till viss del av fostervatten och viss del av tarmsekret och galla som har ansamlats i tarmarna under månaderna i magen. Barnbecket har en flytande men seg konsistens och är svart eller svartgrönt till färgen. I stort sett alla barn bajsar ut barnbecket någon gång under sitt första levnadsdygn.

Det händer att barnet bajsar redan i magen, det ses som ett tecken på att barnet kan vara stressat och är en anledning för förlossningspersonalen att hålla ett extra vakande öga på barnets mående under förlossningen.
Svart, gult eller grönt bajs- vad är normalt?
Efter att barnet har bajsat barnbeck brukar en successiv förändring till mjölkbajs ske. Till en början går det från barnbeckets svarta färg till brunsvart för att sedan skifta till gröngult eller grönbrunt. Tillslut får det sin gula färg som är karaktäristisk för det som kallas för mjölkbajs. Barn som äter ersättning har ofta en lite mer gulbrun färg på bajset.
Om barnet bajsar grönt brukar orsaken vara att mjölken passerat snabbt genom tarmarna, det är inte farligt. Om ett ammande barn har skummande grönt bajs i kombination med gasig mage och dålig viktuppgång kan det bero på kraftig mjölkbildning hos mamman eller att barnet somnar och bara hinner få i sig förmjölken när det ammar.
Om barnet har haft flera vitgrå (kittfärgade) avföringar beror det på att gallan inte tar sig från levern till tarmen som den ska. I dessa ovanliga fall behöver barnet bli undersökt snarast av barnläkare. Spara en bajsblöja för att kunna visa för vårdpersonalen.
Så ofta ska bebisen bajsa
Det är individuellt hur ofta bebisen bajsar under den första tiden. Ammade barn kan bajsa tio gånger per dygn eller så sällan som varannan vecka och båda är lika normalt. Eftersom bröstmjölken innehåller naturligt laxerande ämnen blir barnet inte förstoppat, bröstmjölk är också lättsmält vilket innebär att mycket tas upp av kroppen. Du behöver alltså inte oroa dig för förstoppning hos ett barn som helammar även om det går lång tid mellan avföringarna.
Ammade barn som bajsar ofta brukar få en grynig, kesoliknande och rätt så rinnig konsistens på sin avföring. Om barnet bajsar mer sällan tenderar avföringen istället bli mer salvlik till konsistensen.

Äter ditt barn bröstmjölksersättning behöver du ha en noggrannare översikt över hur ofta barnet bajsar, det bör inte vara mer sällan än varannan dag. Det är inte helt ovanligt att flaskuppfödda barn blir förstoppade så var uppmärksam på om barnet stånkar, stönar, skriker och verkar besvärat när det ska bajsa eller om det börjar gå flera dagar utan avföring. Barn som äter ersättning brukar ha en lite fastare konsistens på avföringen.
Förstoppad bebis
Den bebis som är förstoppad kan ha ont i magen, börja kräkas och tappa matlusten. Experimentera inte med olika huskurer som messmör eller olja i ersättningsflaskan. Barnet är inte redo för mat än och att blanda olika livsmedel i ersättningen är detsamma som att påbörja matintroduktion för barnet. Experimentera inte heller med mängden pulver när du blandar ersättning, det är viktigt att du använder den mängd som är angiven på förpackningen eftersom det annars kan få allvarliga konsekvenser för barnets hälsa. Prata istället med barnhälsovården för råd kring behandling av spädbarn med förstoppning.

Du kan försöka hjälpa barnet att bajsa genom att böja på barnets ben och försiktigt föra knäna i riktning mot bröstkorgen med låren nära barnets överkropp.
Prova gärna att grodhålla barnet ovanför toaletten för att underlätta för det att bajsa. Att sitta i grodposition i bärsjal är även det skönt för en bebis med magkrångel
Bebisens kiss- det behöver du veta
Det är inte bara bebisens bajs du behöver ha koll på som förälder, även kisset är viktig att veta en del om för att kunna bedöma att bebisen mår som den ska.
Det första kisset bör komma inom 48 timmar efter barnets födsel, i början kissar barnet så lite att det inte är säkert att det märks på blöjan. Den tunga blöjan där man verkligen kan känna att den är fylld med kiss kommer först senare när barnet får i sig mer mjölk och då också kissar mer.
De flesta moderna blöjor har en kissindikator, med hjälp av den går det att se om bebisen har kissat även om det inte går att känna på blöjan. Att bebisen kissar är ett tecken på att den får i sig vätska. Om du tror att bebisen inte har kissat efter 48 timmar kan du låta den ligga ett tag utan blöja, många spädbarn kissar när de blir lite kalla om rumpan.

Efter cirka tre dygn brukar mjölkproduktionen öka hos den mamma som ammar och i samband med det bör även barnets urinmängder öka och urinen bli ljusare och mindre koncentrerad. Kissar bebisen som den ska indikerar det att den får i sig tillräckligt med mjölk, du bör byta ca 4-6 kissblöjor per dag.
Ibland kan det finnas salter i urinvägarna som kissas ut under bebisens första dagar, det visar sig i blöjan som roströda saltutfällningar. Det kan misstas för blod och skapa oro hos föräldrarna men är helt ofarligt.