Bada nyfödd bebis

Många föräldrar ser fram emot den första gången de ska få bada sin lilla bebis och många nyfödda barn tycker om att bada men det kan trots det vara bra att vänta lite grann med det där efterlängtade första badet.

Fosterfett 

När barnet föds är det vanligt att det har vitt fosterfett på huden. Det varierar hur mycket, vissa barn är nästan helt täckta av det. Fosterfettet har en skyddande funktion och innehåller ämnen som påminner om antibiotika.

Fosterfettet har skyddande egenskaper. Foto: Pexels

Om fosterfettet ligger tjockt på huden bör det strykas ut som en salva, då har det smörjande och mjukgörande egenskaper för babyns hud. Om det får ligga kvar i tjocka lager härsknar det däremot efter ett tag och kan istället irritera huden.

Fosterfettet är anledningen till att det är bra att vänta åtminstone ett dygn med att bada barnet, då hinner det tränga in i huden. Om barnet är blodigt efter förlossningen kan man använda en tvättlapp och torka bort det.

Första badet

Det är ingen brådska med första badet eftersom små bebisar inte blir smutsiga på samma sätt som barn som kryper, går och och leker. När det är dags att bada finns det några saker att tänka på.

Många nyfödda bebisar gillar att bada, men inte alla. Foto: L.W

1. Temperaturen på vattnet bör vara runt 37 grader, du kan använda en badtermometer men det går lika bra att känna efter med armbågen att vattnet känns ljummet och behagligt. Vattnet kallnar snabbt så efter en stund kan du fylla på med lite nytt varmare vatten.

2. Du kan bada bebisen i handfatet, en badbalja eller i det vanliga badkaret. Du behöver stötta upp barnets huvud så ansiktet är ovanför vattenytan men det kan vara skönt för barnet att ha bakhuvudet under vattenytan. 

3. Nyfödda barn brukar tycka om att hållas om och gillar inte att ligga och flaxa med armar och ben, särskilt inte när de är nakna. För att undvika skrik och missnöje kan du linda in bebisen i en liten handduk och sänka ned den i vattnet med handduken runt kroppen, väl under vattenytan tar du bort handduken och låter den ligga under bebisen på botten av badbaljan.

Spädbarn vill hållas om. Foto: Flickr

4. Barnolja i badet är inte nödvändigt och kan göra bebisen väldigt hal. Schampo brukar sällan behövas den första tiden men använd ett parfymfritt om du vill tvätta barnets hår med något mer än vatten.

5. Ha barnet under konstant uppsikt, små barn kan drunkna även i mycket små vattenmängder!

6. Någon gång i veckan är lagom ofta att bada eftersom barnet mestadels ligger i famnen, sängen, bärselen, vagnen eller babysittern och alltså inte blir särskilt smutsigt. Då undviker du att torka ut barnets hud.

Ha det så mysigt* ❤️ 

* Om du upptäcker att det inte alls är så mysigt utan mer en skrikfest är det bra att veta att det säkerligen kommer ändras när barnet blir lite större.

Se även