11 råd för lustfyllda matstunder

Som förälder vill man allt det bästa för sitt barn. Vi vill att de ska vara varma, mätta och nöjda. Därför kan matsituationen lätt bli en källa till oro: får mitt barn verkligen i sig allt det behöver? Att äta varierat är bra. Att äta grönsaker är bra. Men det viktigaste av allt är att hitta matglädjen. Ett barn som njuter av att äta kommer få i sig allt det behöver av bara farten. Att bidra till att maten blir en källa till glädje, njutning och gemenskap i motsats till tvång, kontroll och ångest är en viktig sak för ditt barns fortsatta liv.    

Så skapar du matglädje för ditt barn

Ät tillsammans

Du har nog hört uttrycket “barn gör inte som vi säger utan som vi gör” och det stämmer bra när det kommer till ätande. En måltid är lika mycket en social företeelse som en näringsmässig, särskilt när ett barn lär sig äta. Genom att sitta ned och äta tillsammans är du en inspiration för ditt barn och Ibland kan det vara mycket godare att få smaka från mammas tallrik än att äta från sin egen. Ser ditt barn att du äter spenat eller ägg eller lök så blir ditt barn motiverat till att också prova. Även små barn noterar det sociala samspelet runt matbordet och tar efter.

Strunta i bordsskicket

Det är inget konstigt att önska att ens barn ska kunna vistas i möblerade rum och äta med kniv och gaffel men lägg inte så stor vikt vid bordsskicket under de första ätande åren. Att leka med maten och kladda loss är ingen fara, bordsskicket tar vi när allt har smakats på, geggats med och kastats på golvet om och om igen. Det är ingen brådska för ditt barn att börja äta fulla måltider av riktig mat och det gör ingenting om mycket hamnar på golvet och lite i magen, näringsbehovet kompletteras med bröstmjölk eller ersättning. Men precis som det står i punkt 1: ditt barn kommer vilja ta efter hur ni andra gör vid matbordet så var artig och civiliserad om du vill att ditt barn ska bli det.

Truga inte

Det här är svårt för många föräldrar just eftersom vi vill att våra barn ska få i sig allt de behöver men det är omöjligt att skapa matglädje med hjälp av tvång och tjat. Så bit dig själv i tungan när du vill uppmana till en tugga till och ät istället din egen mat med glädje. Det här är också viktigt för att ditt barn ska lära sig att läsa av sina egna hunger- och mättnadskänslor.

Att vänta blir för tråkigt

Sätt ditt barn i matstolen precis när det är dags att äta. Att behöva sitta och vänta medan bordet ska dukas och soppan ska puttra färdigt kan innebära att tålamodet och intresset har försvunnit redan innan någon mat ens ligger på tallriken. Små barn orkar inte sitta still särskilt länge så spara det till själva matstunden.

Låt barnet äta självt

Genom att själv få styra vad och hur mycket som ska stoppas i munnen har ditt barn kontroll över situationen och lär sig äta i sin egen takt. Att få känna, klämma, kladda och smaka på sina egna villkor är ett vinnande koncept för att öka aptiten. Många barn kniper ihop munnen när en sked närmar sig men äter gärna när de får plocka med maten själva. Baby led weaning eller BLW är ett sätt att låta barnet äta självt från första tuggan. 

 Servera grönsakerna först

Börja med salladen när det är dags att laga mat så är det enkelt att ställa fram en tallrik med uppskurna grönsaker för ditt barn att äta av i väntan på maten. Ofta slinker det ned lite grönsaker då, även hos barn som vanligtvis bemöter allt grönt med skepsis. Hunger och tristess är motiverande för att testa något nytt. Som en bonus kan det hjälpa till att hålla barnet sysselsatt.

Ge inte upp

Även om det spottade ut oliven senast så är det inte säkert att reaktionen kommer vara densamma nästa gång ditt barn provar, ibland tar det några gånger att vänja sig vid en smak. Under perioder är det vanligt att många barn är väldigt selektiva med vad de väljer på tallriken, kanske blir det bara pasta i en månad, men sen plötsligt ändras det och barnet blir mer öppet för att prova andra saker igen.

Spara på berömmet

Visst är det härligt att se sitt barn äta upp all mat på tallriken men att äta är en självklarhet och en del av vardagen. Ibland är man mer hungrig och ibland mindre, båda är okej. Genom att göra ätande till en stor grej skapas samtidigt en outtalad förväntan om prestation, överdriv inte betydelsen av att äta upp.

 Handla och laga maten tillsammans

Genom att få vara engagerad i hela processen skapas en relation till den mat som sedan ska ätas. Det lilla barnet kan hjälpa till att lägga grönsaker i varukorgen på affären, duka och blanda pannkakssmeten, därefter kan ansvaret sedan trappas upp vartefter barnet blir större.

Reflektera över din egen relation till mat

Många av oss vuxna har tyvärr en komplicerad relation till mat. Att gå på olika dieter, peta bort grönsakerna, rynka på näsan åt fisken o.s.v. kommer inte gå obemärkt förbi. Vill du att ditt barn ska hitta matglädjen är det en god idé att reflektera över dina egna känslor kring mat och ätande.

Vänta med näringsläran

Att känna till vilken mat som är bra och näringsrik och vad som är bättre att spara till helgen eller festen är förstås användbart för ett framtida vuxenliv men undvik föreläsningar om nyttig och onyttig mat och välj dina ord med omsorg när du och ditt barn pratar om de här frågorna. Du som vuxen bestämmer vilken mat som köps hem så du har alla förutsättningar för att lägga grunden för ett hälsosamt ätande ändå.    

Se även