Råd baserade på myter

Kategori

Kära mor- och farmödrar.

Ni måste sluta ge alldeles tokiga råd om amning till nyblivna mammor. Era döttrar och svärdöttrar. Ni menar väl och vill vara till hjälp men amning av en alldeles nyfödd bebis är en skör process som lätt kan skadas av felaktiga råd.

Kära mor- och farmödrar.

Sprid inte myter om amning. Det är inte ert fel, ni kommer från föräldragenerationer där man skulle amma enligt schema och det ansågs nyttigt för barnet att skrika. Ni kommer från generationer med barnsal och amningsvägning på BB. Ni har själva fått många felaktiga råd som resulterat i att amning blivit en nagel i ögat för vissa av er.

Ni är många som fått ge upp er amning när ni var nyblivna mammor och kanske har ni känt er dåliga och misslyckade som en konsekvens av det. Det var inte ert fel, ni fick för dåligt stöd. Men snälla, låt det inte gå i arv.

En stor andel av mammorna i Sverige vill följa rekommendationen om helamning i sex månader. De behöver få rådgivning baserad på kunskap och fakta.

Kära mor- och farmödrar.

Jag vet att ni vill hjälpa men ibland är den bästa hjälpen att inte ge några råd alls. Att ni finns där räcker mer än väl.