
Hud mot hud
Vad kan ge en mängd vinster för nyfödda barn och nyblivna föräldrar med i stort sett ingen ansträngning alls?
Rätt svar är: hud mot hudkontakt.
När ett barn föds och är friskt och fullgånget brukar det idag direkt läggas på mammans nakna bröst. Det kan låta som en liten sak men har stor betydelse för både barnet och mamman. Tryggt sker den första kontakten där dofter, röster och blickar i lugn och ro får mötas för allra första gången.

Foto: Jernej Graj
Vid kejsarfödslar brukar bebisen läggas på mammans bröst även om det kan vara en aning knepigare eftersom mamman måste ligga platt på rygg medan operatören syr igen operationssåret.
Det brukar också vara en del sladdar och slangar i vägen vid ett kejsarsnitt så mamman behöver få stöd med att placera bebisen så den ligger bra på bröstet. Ibland kan bebisen ha lite vätska i lungorna som den behöver få hjälp att bli av med men oftast går det då efter en stund bra att ligga hud mot hud.
Hud mot hud- hur gör man?
Det är ungefär så enkelt som det låter; bebisen har ingenting på sig förutom blöja och föräldern är naken på överkroppen. Låt det vara ett sätt att umgås på under den första tiden i bebisens liv och vänta lite med alla fina små babykläder.
Babyn kan ligga i famnen med en filt över sig, vara i en bärsjal eller en bärsele. Ha ditt barn under uppsikt och se till att det har fritt för ansiktet och att hakan inte åker ned mot bröstkorgen, på så vis säkerställer du att det nyfödda barnet kan andas bra där det ligger.
Fördelar med hud mot hud
Så, förutom att det är mysigt för alla inblandade, vilka är fördelarna med hud mot hudkontakt?
Hud mot hud och anknytning
Huden är ett taktilt organ, det är därför vi uppskattar kramar, massage och beröring från någon vi tycker om. När babyn ligger hud mot hud hos sin förälder frisätts oxytocin hos både barnet och föräldern. Oxytocin är ett hormon som vi blir lugna och glada av och som spelar en positiv roll i anknytningsprocessen.
Hud mot hud är ett utmärkt sätt för en förälder som inte ammar att ändå interagera och knyta an med sitt barn.

Foto: Kelly Sikkema
Det är inte bara oxytocinet som gör att hud mot hud främjar anknytningen; när babyn ligger tätt intill sin förälder samspelar de båda också på ett intimare sätt. Det är enklare att lära sig att läsa av och förstå ett barn som är nära mycket, kanske är det också därför som barn som får vara mycket hud mot hud har visat sig skrika mindre än barn som inte får vara det.
Det som är bra med just det här sättet att umgås med ditt barn är att det inte spelar någon roll om det har legat i din mage eller om det är du som ammar barnet, det går lika bra att vara hud mot hud ändå och är därför ett utmärkt sätt för en förälder som inte ammar att ändå interagera och knyta an med sitt barn.
Hud mot hud och amning
Hormonet oxytocin spelar även en viktig roll för att amningen ska fungera bra. Det triggar nämligen utdrivningsreflexen som behövs för att bebisen ska få i sig tillräckligt med mjölk. Studier har visat att tidig hud mot hud kontakt mellan mamma och barn ger bättre förutsättningar för att amningen ska komma igång bra och fortsätta länge.
Det säger kanske sig självt; om barnet får spendera mycket av sin tid nära bröstet så är det positivt för amningen.

Foto: Flickr
Fler fördelar med hud mot hud
Förutom amning och anknytning är tidig hud mot hudkontakt gynnsam för barnets temperaturreglering eftersom förälderns kroppstemperatur hjälper barnet att hålla sig lagom varmt. Puls och andning påverkas positivt till att bli lugnare och jämnare. Det bidrar också till stabilare blodsocker hos den nyfödda och vid blovprovtagning har hud mot hud visat sig lindra barnets smärta.
För tidigt födda barn och hud mot hudkontakt
Det finns en grupp barn som gynnas alldeles särskilt av att vara hud mot hud och det är de för tidigt födda barnen. Här är det inte alltid möjligt med en tidig hud mot hudkontakt men det finns gott om tid för att ta igen det så fort barnet är tillräckligt stabilt för att kunna läggas hos en förälder.
Av förklarliga skäl kan den första anknytningen få sig en törn när barnet föds för tidigt .
Att ha sitt för tidigt födda eller sjuka barn nästan konstant hud mot hud kallas för känguruvård och förälderns kropp tar i princip över kuvösens roll och mer därtill. För tidigt födda barn har visat sig få en bättre temperaturreglering, bättre tillväxt och färre komplikationer under tiden de neonatalvårdas när de får ligga hud mot hud.

Foto: Sharon Maccutche
Av förklarliga skäl kan den första anknytningen få sig en törn när barnet föds för tidigt och här kan känguruvård spela en viktig roll som en läkande brygga mellan barn och förälder.