Fjärde trimestern – En överlevnadsguide för nyblivna mammor

Vad var det som hände egentligen? Den nya, fina spjälsängen står omsorgsfullt bäddad och helt oanvänd. Bebisen? Den vill bara bli buren eller ligga hud mot hud. Välkommen till föräldraskapet och den fjärde trimestern: den intensiva starten i livet där babyn kanske hellre hade legat kvar i magen.

Håll ut, det kommer lugna ned sig och under tiden kan du ta hjälp av vår överlevnadsguide med smarta tips för nyblivna mammor (och pappor).

May the force be with you. ❤️💪

Här ville visst ingen sova… Foto: Pexels

Så klarar du fjärde trimestern

 1. Förbered dig under graviditeten genom att laga massor av mat och frys in i portionsstorlekar. Om du redan har fött kan du be familj och vänner laga mat och ta med istället för blommor och presenter. Handla mat på nätet med hemleverans om du har möjlighet. Handla sånt som går snabbt att tillaga. Köp färdigskivat bröd och färdigskivad ost osv. Glöm inte fikat!
 2.  Ha inställningen att det är bebisen som får styra rytmen för när den ska äta och sova och ni föräldrar försöker hänga med i svängarna. Inga rutiner, strunta i att titta på klockan.
 3. Med mobilen är det möjligt att utföra många ärenden med ett enhandsgrepp från soffan
 4. Om ni är två föräldrar och har möjlighet: var hemma tillsammans den första månaden eller längre, ta ut dubbeldagar eller semester att komplettera de tio första dagarna med.
 5. Om den ena ammar mycket får den andra underlätta på andra sätt: städa, laga mat, serva den ammande mamman, göra ärenden, byta blöja, gosa m.m.
 6. Påminn dig själv om att det här är en begränsad period i livet.
 7. Samsov men tänk på att det ska vara säker samsovning.
 8. Bär, bär, bär din lilla bebis. En bärsjal i tricot är perfekt för nyfödda, den är mjuk och formbar utan några skarpa kanter. Har du köpt en svindyr fin vagn? Ta det lugnt, det kommer en tid för den också.
 9. Dansa! Sätt på din favoritmusik och dansa med din bebis i famnen, sjalen eller selen. De flesta bebisar gillar det rytmiska gungandet och du kan leka nattklubb.
 10. Lär dig ligga ned och amma så har du möjlighet att vila under maratonamningarna.
 11. Använd en amningskudde när bebisen sover i famnen så får du stöd under armarna.
 12. Unna dig många streamingtjänster så du har fri tillgång till bra serier på TV:n
 13. Torrschampo är en gåva från himlen och vissa bebisar accepterar en kortare stund i babysitter bredvid duschen, nymatad och utsövd förstås.
 14. Termosmugg är ett måste för att säkerställa varmt kaffe, välj med fördel en tättslutande så gör det inget om den välter 
 15. Det är okej att gå i pyjamas en hel dag.
  Det är okej att inte komma utanför ytterdörren.
  Det är okej att äta alla måltider i soffan.
  Det är okej att ha det stökigt hemma.
  Det är okej att lukta lite svett.
  Det är okej att ha samma fultofs på huvudet som du hade i förrgår.
 16. Glöm för guds skull inte fikat!
Du går ingenstans, mamma! Foto: L.W.

Se även