Coronavirus och amning

Den här texten uppdateras inte längre, nya rön kan ha kommit sedan den skrevs.

Att sitta och amma sitt lilla barn och samtidigt följa nyhetsrapporteringen kring Coronaviruset kan rycka vem som helst ur bebisbubblan. Vad händer om jag som mamma får viruset? Går det att fortsätta amma då eller kan barnet smittas?

Det här är vad vi vet om Covid-19 och amning:

Bröstmjölk hos coronapositiva mammor har testats och visat negativ för viruset. Kunskapsläget uppdateras hela tiden och därför går det inte att säga med säkerhet att viruset inte kan smitta via bröstmjölk. Vid de allra flesta infektioner finns det stora fördelar med att amma men varje mamma som drabbats av Covid-19 behöver själv, i samråd med vårdpersonal, ta ställning till hur hon vill göra eftersom inga tydliga direktiv finns än. Infekterade mammor som ammar rekommenderas att använda ansiktsmask, nysa och hosta i armvecket och vara noga med sin handhygien.

Vid de allra flesta infektioner finns det stora fördelar med att amma

Ett annat alternativ är att mamman använder bröstpump eller handmjölkar och att bröstmjölken sedan ges till barnet av någon som inte är sjuk. Även vid pumpning är det viktigt att ha ett utpräglat hygientänk. Att koppmata eller skedmata bebisen är att föredra för att skapa bästa möjliga förutsättningar för att mamman ska kunna amma i ett senare skede.

Bröstmjölk vid SARS infektion som också är ett sorts Coronavirus har visat sig innehålla antikroppar mot SARS och det är inte osannolikt att det är på liknande vis vid Covid-19 infektion. Studier behövs för att veta med säkerhet.

Källor:

Internetmedicin

Interim Guidance on Breastfeeding for a Mother Confirmed or Under Investigation For COVID-19

SARS and pregnancy: A case study