Bebisens andra dygn kan bjuda på hel drös mammatårar

Kategori

Det första dygnet efter en förlossning brukar bebisen vara trött och sova mycket, den har ju varit med om sitt livs hittills mest omvälvande och ansträngande händelse och behöver återhämta sig.
“Tänk vad lugn vår lilla bebis är” kanske ni har hunnit säga till varandra och utbytt stolta blickar över en djupt sovande liten ögonsten. 

Det andra dygnet däremot kan komma som en chock, särskilt för den nyblivna mamman. Bebisen ammar, ammar och ammar. Sen ammar den lite till. 

Kanske har den första euforin över att ha blivit mamma också lagt sig och andra känslor kommer ikapp. Känslor som otillräcklighet och rädsla virvlar runt i kroppen och blandar sig med sömnbrist och smärta efter förlossning eller kejsarsnitt. Dessutom känns det som om bröstvårtorna när som helst kommer lossna. 

Inte konstigt om man gråter en skvätt. 

Inte konstigt om man gråter ur sig ett helt hav faktiskt.

Det kommer inte vara såhär för alltid så håll ut du fina, fina nyblivna mamma.

Bebisen gör sitt jobb för att få mjölken att rinna till. Det du kan göra är att låta den amma precis så mycket som den önskar. Det din partner kan göra är att se till att du har det bra. Köpa ditt favoritgodis, laga god mat, puffa kuddar så du sitter bekvämt, se till att du får i dig vätska, gå till apoteket, ta bebisen när du behöver gå på toaletten eller bara komma upp och sträcka lite på dig.

Tillsammans fixar ni det här.

Håll ut. Det blir bra ❤️ 

Mysigt och ibland väldigt jobbigt