Att skoja bort sitt lidande

Att kunna skratta åt det som är jobbigt kan vara oerhört viktigt för själslig läkning. Ibland kanske det är det enda sättet att överhuvudtaget kunna närma sig ett ämne som känns sårigt och svårt. Skrattet är en stark läkande kraft, jag är medveten om det. Samtidigt finns det några ämnen som återkommande skojas bort som faktiskt gör mig bekymrad. 

Jag har tappat räkningen på antalet kvinnor, kända som okända, som berättat dråpliga historier om hur de har kissat på sig i olika situationer för att de inte längre kan hålla tätt efter att ha fött barn. Många tycker säkert att det är härligt och befriande. Vilka bjussiga människor! Men att känna oro över att kissa på sig när man lyfter sitt barn eller skrattar högt är en sänkning av livskvaliteten hos den som är drabbad och även om det är ett vanligt problem ska det inte normaliseras. Det är inte normalt för en ung person att kissa på sig. Vi behöver istället prata om hur man får hjälp vid kvarstående inkontinensbesvär efter förlossning.

En annan sak som det skämtas friskt om är PMS. Så himla tokiga och galna vi blir vid den tiden i månaden. Kanske vill man dra från både partner och barn och bara gräva ned sig någonstans. Helknasigt!

Relationen svajar, barnen får skäll för ingenting och jobbet missköts. Nej, förlåt om jag håller mig för skratt för så ska du inte behöva må under 1-2 veckor i månaden. Det är halva livet som försvinner samtidigt som viktiga relationer tar skada.   

Förlossningstrauma är det tredje ämnet på den här humorbefriade listan över saker som inte ska skojas bort. Så många skrattande nyblivna mödrar som berättar om hur tokigt de betedde sig under förlossningen när de skrek åt barnmorskan att söva ned dem eller grät efter kejsarsnitt.

Jag förstår. Självklart kan det vara så att man inte alltid orkar gå in i det mörka och det är inte heller alltid rätt tillfälle. Ibland finns det faktiskt inget mörkt att gå in i utan det är bara en rolig historia. Men du som har haft en traumatisk upplevelse förtjänar att bli lyssnad på, helt utan krav på en rolig punchline mot slutet.