
Sex steg till en lyckad amning
Majoriteten av mammorna i Sverige har ambitionen att de vill amma sitt barn men amning är en mer komplicerad process än vad många tror och bebisens beteende är inte alltid helt logiskt. Därför är det viktigt att den som vill amma är påläst. Vissa får kämpa mer än andra i början men med rätt stöd och hjälp kan de allra flesta hinder överbyggas och en problemfylld amning omvandlas till problemfri.
Har du läst om de 10 saker som du behöver veta om amning?
Vad bra! Nu övergår vi till hur man gör mer praktiskt för att komma igång. Här hittar du sex viktiga råd för att skapa förutsättningar för en lyckad amning.
1. Var mycket hud mot hud
Att vara hud mot hud i lugn och ro frisätter amningens bästa vän: oxytocin. Det ett hormon som är nödvändigt för att utdrivningsreflexen ska fungera.

Adrenalin däremot är hämmande för utdrivningsreflexen. Stress leder till ökade adrenalinnivåer. Det betyder dock inte att tillfällig stress förstör amningen så misströsta inte du som känner dig stressad för att du kämpar med att få igång din mjölkproduktion.
Att gråta tros vara positivt för frisättningen av oxytocin så låt tårarna flöda om du känner för det.
2. Smärta är vanligt i början
Sugblåsor bildas ofta i början när bröstvårtan är ovan och bebisens mun liten. De försvinner efter ett tag men kan göra väldigt ont. Det finns olika krämer och kompresser på apoteket som kan vara lindrande. Du kan också använda bröstmjölk att smörja med. Lufta bröstvårtorna ofta och använd mjuka kläder.
En del känner sig väldigt hjälpta av att använda amningsnapp (bröstvårtsskydd). Nackdelen är att den kan göra att bebisen får i sig för lite mjölk och inte går upp tillräckligt i vikt. Den kan också vara svår att bli av med när man väl har börjat använda den.
Om det är ett bröst som gör mer ont än det andra och det är svårt att stå ut kan du överväga att handmjölka eller pumpa på det bröstet under en period och amma på det andra bröstet.
3. Jobba med bebisens tag
Rätt tag vid amning är viktigt för att bebisen ska kunna tillgodogöra sig mjölken på bästa sätt. Ett felaktigt tag sliter också på bröstvårtan och skapar smärta och ibland sår.
En tumregel för att få till ett bra tag är att sikta med bröstvårtan mellan bebisens näsa och överläpp. Vänta in tills den gapar stort, för då bebisen mot bröstet och inte bröstet mot bebisen. Bebisen ska ha mer av bröstet än bara bröstvårtan i munnen.
Det s.k. hamburgergreppet kan hjälpa en liten mun att få ett bra tag. Du trycker då ihop bröstet mellan tumme och övriga fingrar som om du höll i en hamburgare.
Att amma i laid back position kan vara en bra amningsställning för att hjälpa babyn att gapa stort.
Gör amningen fortfarande ont efter ett par veckor, om bröstvårtan ser tilltryckt ut efter amning eller om du får sår på bröstvårtorna behöver du se över bebisens tag. Känns det bra och bebisen går upp i vikt så är taget bra!
Det är extra viktigt att tvätta händerna innan du rör vid brösten om du har sår på bröstvårtorna eftersom du annars kan få bakterier i såren och i värsta fall en infektion i bröstet.
4. Var uppmärksam på amningssignaler
Amma på första signal och amma fritt. Skrik är en sen signal och bebisen kan då behöva tröstas innan amningen påbörjas. Tidiga signaler är att barnet för händerna till munnen, smackar och sträcker ut tungan eller vrider huvudet fram och tillbaka för att söka efter bröstet. Vissa bebisar kan dock vakna skrikande, alla visar inte de tidiga signalerna.

När du ammar fritt, alltså så ofta som bebisen vill, ställs mjölkproduktionen in så den matchar bebisens behov.
5. Ha förståelse för sugbehovet
Att vara bebisens napp är nog en känsla som många ammande kan känna igen sig i. Jämt ska det tuttas och snuttas, dag som natt.
Men det finns också ett annat sätt att se på saken: du är inte bebisens napp. Du är trygghet, värme, tröst, närhet, gemenskap, mat, dryck, njutning och glädje. Trots allt är nappen ett substitut för bröstet och inte tvärtom.

6. Lär dig flera amningsställningar
Amma gärna i olika amningspositioner. Det avlastar bröstvårtan vilket kan vara bra i början när ni jobbar på att få ett bra tag. Det är också bra för att undvika mjölkstockning.
Att amma liggandes på sidan gör att både mamma och barn kan vila under amningsstunden och kan vara avgörande för att orka hålla igång amningen.
Exempel på olika amningspositioner




KOM IHÅG
Att amma kan ge så mycket glädje till både mamma och barn men det är också ett jättejobb. Du är fantastisk! ❤️