
Flaskmata- så gör du
Hur flaskmatning går till kan tyckas självklart ända tills du själv står där och ska välja modersmjölksersättning och flaska för att sätta igång. Plötsligt är allt inte lika självklart längre. Här hittar du information om hur flaskmatning egentligen fungerar i praktiken.
Hygien viktigt vid flaskmatning
Noggrann hygien för att undvika att bebisen får i sig bakterier är viktigt vid både tillredning av ersättning, förvaring av ersättning och handhavande av flaskor och nappar. Tvätta dina händer innan du ska göra i ordning en flaska till din bebis. Förvara förpackningen med ersättning så den är ordentligt försluten och i den temperatur som är angiven på förpackningen.
Flaskor och nappar diskas efter en användning, bakterier kan annars gro i rester av ersättning som nästan alltid finns kvar i botten av flaskan eller i nappen. Generellt sett behöver inte nappflaskor och nappar kokas men en del föräldrar gör det ändå med jämna mellanrum för att det känns bättre, speciellt i början när bebisen är späd.

Att blanda modersmjölksersättning
Det finns ersättning som är färdigblandad på tetra och ersättning i pulverform som du blandar själv. Den färdigblandade kan vara smidig att ta med sig i skötväskan och den i pulverform brukar vara billigare och tar inte lika mycket plats.
Kontrollera gärna datum när du köper ersättningen och välj den förpackning som har ett utgångsdatum så långt fram i tiden som möjligt, studier av mjölkpulver som bland annat finns i modersmjölksersättning och välling har gett indikationer på att det kan starta inflammation i tarmen om det har lagrats länge.
TIPS
Många flaskor är inte gjorda för att skaka ersättningen, då kan du använda en gaffel och röra med så pulvret löser sig i vattnet.
Det är väldigt viktigt att du följer instruktionerna på förpackningen när du tillreder ersättning från pulver. Använder du för lite pulver i förhållande till vatten riskerar bebisen få för lite näring, använder du för mycket pulver kan det orsaka en livshotande vätskebrist hos barnet! Om du har råkat blanda i för mycket eller för lite pulver vid något enstaka tillfälle behöver du inte oroa dig men att göra det kontinuerligt är inte bra.
Läs instruktionerna noga och använd förpackningens medföljande skopa. Försök aldrig blanda egen ersättning, de bröstmjölksersättningar som finns på marknaden är noga beräknade för att efterlikna bröstmjölkens sammansättning.
TIPS
För att få rätt mängd ersättningspulver behöver du använda dig av strukna mått. Det får du enkelt genom att ta en matkniv och dra med över doseringsmåttet för att skrapa bort det pulver som når över kanten på måttet.
Barn som får ersättning kan drabbas av förstoppning. Prata med BHV om bebisen bajsar mer sällan än varannan dag eller verkar kämpa för att få ut bajset.
Vattnet till ersättningen behöver inte kokas men använd alltid kallt vatten och låt det rinna en stund. Varmt vatten direkt ur kranen kan innehålla höga halter av metaller. Många kokar vattnet ändå för att värma upp det och blandar sedan med kallt vatten till rätt temperatur. Har du egen brunn är det viktigt att först kontrollera vattenkvaliteten.
TIPS
Det finns vattenkokare där det går att ställa in önskad temperatur på vattnet. Det finns också maskiner som tillreder ersättning. Det kan underlätta mycket för den som har råd och vill göra flaskmatarlivet enklare.
Vissa föräldrar vill ta det säkra före det osäkra och kokar vatten och häller upp i en tillbringare som förvaras i kylen så även det kalla vattnet först har kokats innan det ges till barnet. Var noga med hygienen om du förvarar vatten i kylen, ha gärna en tillbringare med lock. Vissa föräldrar värmer istället ersättningen i mikron. Droppa ut en droppe ersättning på handen innan du ger till barnet för att säkerställa att den håller en ljummen temperatur och inte bränner babyns mun.
En tillredd flaska som står framme bör ätas inom en timme. Om det blir ersättning över efter matning ska den inte sparas utan slängs då direkt av hygienskäl.
Hur mycket ersättning ska bebisen äta?
Den mängd som ska ges är individuell men generellt kan man säga att en nyfödd bebis äter lite men ofta. I den nyföddas magsäck finns det plats för ungefär 5-7 ml, inte särskilt mycket med andra ord. Vid en månads ålder har magsäcken vuxit en hel del och fortsätter växa, alltså behöver mängden ökas successivt. På tillverkarnas förpackningar finns det en fingervisning om hur mycket barnet kan tänkas äta vid en viss ålder men försök alltid lyssna in just ditt barns signaler. Läs om lyhörd flaskmatning längre ned på sidan.

TIPS
För att slippa gå upp på natten kan du förbereda det du behöver och ställa på sängbordet. Flaskor, en doseringsburk med uppmätt pulver och två små termosar med varmt vatten i den ena och kallt vatten i den andra.
Lyhörd flaskmatning
När fördelar med amning lyfts fram brukar det ofta nämnas att amning är mer än mat, det är också b.l.a. närhet, trygghet och främjar anknytningen. Även flaskmatningen kan i stor utsträckning vara mer än mat om du utövar lyhörd flaskmatning.
Se till att det blir en lugn och mysig stund i mammas eller pappas famn, gärna hud mot hud under en mjuk filt. Håll babyn halvsittande i famnen så får den bättre kontroll på flödet från flaskan och kan äta i sin egen takt. Låt bebisen söka efter flaskan genom att mjukt vidröra överläppen på barnet med flasknappen, vänta tills den självmant öppnar munnen och tar flaskan.
Ha ögonkontakt med ditt barn för att kunna vara uppmärksam på dess signaler och för att främja er anknytning. Låt till en början inte släktingar och vänner mata trots att det är bekvämt med avlastning och svärmor tjatar. Lämna heller aldrig bebisen ensam med flaskan även om den rent fysiskt kan hålla den själv.
I Sverige rekommenderas föräldrar att flaska fritt vilket innebär att bebisen får flaskan när den visar hungersignaler och inte enligt ett tidsschema. Tidiga hungersignaler är att bebisen vrider huvudet fram och tillbaka, smackar och sticker fram tungan eller suger på sin hand. Skrik är en sen hungersignal. Det skiljer sig mellan olika barn hur ofta de vill äta.

Vid flaskmatning finns det en risk för att barnet sväljer en del luft, för att förebygga det rekommenderas att inte ha för stort hål på nappen och att låta bebisen ta emot ersättningen i sin takt. Många barn behöver rapa efter flaskmatning, lägg det mot axeln och stryk över ryggen upp mot skulderbladen.
Låt bebisen ta pauser ibland under matningen för en lugn och rofylld matstund, genom att mata på det viset minskas också risken för att barnet överäter. Försök inte truga i barnet mer ersättning, det kan variera från gång till gång hur mycket det vill äta så ett alltför stort fokus på millilitrar är onödigt och skapar stress.
Babyn är mätt när den somnar eller släpper flaskan och visar ointresse för den. Vissa barn kan vara svårare att läsa av, då är det ännu viktigare att använda sig av lyhörd flaskmatning för att du som förälder ska lära dig just ditt barns barns signaler för hunger och mättnad.
Flaska lugnt alla mammor ❤️ 🍼