Amning av nyfödd – Hur ofta ska bebisen amma?

När ett barn föds är det nybörjare på allt, även på amning. Instinkter hjälper det på traven men det krävs övning för att bli bra och ofta tar det lite tid för mamma och barn att finna sin rytm. Ni är ett team du och din bebis som tillsammans ska lära er hur det här med amning egentligen fungerar.

Den första amningen

En stund efter födseln brukar bebisen ha en period av vakenhet där den söker efter bröstet. Det är bra att försöka utnyttja tillfället och skapa förutsättningar för en lyckad första amning genom att vara hud mot hud med bröstet nära.

Ta tillvara på bebisens vakna period efter förlossningen. Foto: Pixabay

Det kan ta en stund med lite stök och bök innan babyn lyckas hitta bröstvårtan och ta tag, det gör ingenting, låt den leta i lugn och ro. Det här är ett naturlig beteende som behöver få ha sin gång, försök aldrig trycka in bröstet i bebisens mun, håll inte heller handen över bebisens huvud.

Efter det första amningstillfället somnar den oftast gott, utmattad av den stora ansträngning som det innebär att födas.  

Komma igång med amning

Det kan komma som en chock hur mycket kraft som behöver läggas på amning den första tiden i bebisens liv, många nyfödda bebisar ligger gärna vid bröstet dygnet runt och hela tiden. Då kan det vara bra att veta att det framför allt är de första månaderna som är de mest intensiva. Därefter blir bebisen mer effektiv och får i sig mer mjölk vid varje amningstillfälle vilket gör att den inte heller behöver amma lika ofta och länge. I början brukar amningen dock vara ett heltidsjobb med väldigt mycket övertid. I perioder kan ditt barn också börja amma mer intensivt igen även när det är större, exempelvis när det utvecklas snabbt och behöver mycket trygghet och närhet eller när det växer mycket och vill öka mjölkproduktionen.

Det kan komma som en chock hur mycket kraft som behöver läggas på amning den första tiden i bebisens liv.

För många nyblivna mammor är de första veckorna en övergångsperiod där mycket känns svårt och jobbigt med amningen. Trots att det kanske är väldigt kämpigt just idag kan det ha vänt till att fungera helt problemfritt om en vecka, det kan vara skönt att bära med sig de dagar då allt känns tufft.

Den som har problem med att komma igång med amningen kan underlätta mycket för sig själv genom att lära sig om amning och genom att ta hjälp av personer som har goda kunskaper inom ämnet.

Ta hjälp om det är kämpigt med amningen men bara från personer med goda kunskaper inom ämnet. Foto: Pixabay

Så hur kommer det sig då att nyfödda bebisar vill amma så ofantligt mycket? Läs svaret och nio andra saker som är viktiga att veta om amning här.

Se även