
10 saker du behöver veta om amning
Många tror att amma är något man antingen kan eller inte kan men riktigt så svartvitt är det vanligtvis inte. Medan vissa kommer igång helt friktionsfritt med sin amning får andra kämpa en hel del för att få det att fungera. Med grundläggande kunskaper går det att undvika de vanligaste fallgroparna. Här hittar du 10 saker som är viktiga att veta om amning.

1. Vad är råmjölk?
Den första mjölken som kommer är råmjölk, den kallas också för kolostrum och finns redo i bröstet redan innan förlossningen. Råmjölken är mer gulaktig, ibland genomskinlig till sin färg, har ett tätare näringsinnehåll än vanlig bröstmjölk och innehåller ett fint skydd mot infektioner.
2. Intensivt andra dygn
Bebisens andra dygn brukar vara ett enda långt amningsmaraton, det är nu mjölkproduktionen ska sättas igång ordentligt och bebisen jobbar hårt för att få mjölken att rinna till.
Nu kanske allt kommer på en och samma gång för den nyblivna mamman; känslosvall, ont i bröstvårtorna och chock över allt det nya. Ta det lugnt, var snäll mot dig själv, gör det bekvämt i säng eller soffa och amma, amma, amma.
Har du däremot en trött bebis kan du behöva väcka den. En tumregel är att babyn den första tiden behöver amma minst var tredje timme men helst oftare än så.
3. När mjölken rinner till
Mjölken rinner till mellan tredje och femte dygnet. Det innebär att råmjölken övergår till den vita mjölken och ökar i mängd. Det här händer normalt inte av sig självt utan föregås av att mjölkproduktionen har triggats igång av amning, eller om amning av någon anledning inte har varit möjlig; handmjölkning eller pumpning.

En del får i samma veva också stenhårda, stora bröst. Det kallas för mjölkstas. Vissa kan dessutom få feber och frossa och missta mjölkstasen för mjölkstockning men det är ovanligt med mjölkstockning i det här tidiga skedet efter förlossning.
Bästa receptet mot mjölkstas är att fortsätta amma. Lindra smärta med Paracetamol och/eller Ibuprofen (Läs bipacksedeln för dosering). Värme från exempelvis en vetekudde eller ett varmt bad kan också lindra.
Mjölkstasen beror inte på att det plötsligt är mängder av mjölk i brösten utan det är en ansamling av lymfvätska och blod som orsakar svullnaden. Om du inte får den här effekten behöver du inte oroa dig över att du inte har mjölk, den finns där från första stund i form av råmjölk och övergår successivt till mogen mjölk och ökar likaså successivt i mängd.
4. Normalt att amma hela tiden
Att bebisen ammar jämt betyder inte att den är missnöjd eller inte får i sig tillräckligt. Det är normalt! Dessutom är det nödvändigt för att mjölken ska rinna till och mjölkproduktionen ska optimeras. Kom ihåg att magsäcken hos en nyfödd är mycket liten och för att gå upp i vikt och växa som den ska behöver bebisen amma ofta. Skulle det visa sig att bebisen inte går upp i vikt trots att den ammar mycket finns det knep att ta till för att effektivisera amningen.
Fler anledningar till att amma ofta hittar du under punkt 7.
Att bebisen ammar jämt betyder inte att den är missnöjd eller inte får i sig tillräckligt.
Bebisen sover längre om den får bröstmjölksersättning, det beror på att ersättning är mer svårsmält än bröstmjölk och ligger kvar längre i magsäcken. Det är lätt att tolka det som att bebisen inte får i sig tillräckligt från bröstmjölken och nu äntligen blivit mätt tack vare ersättningen men så är oftast inte fallet.
5. Mjölkproduktionen måste underhållas
Mjölkmängden är inte konstant! Ju mer bebisen suger på bröstet desto mer mjölk kommer bildas. För varje amningstillfälle som missas genom att bebisen exempelvis får napp eller bröstmjölksersättning bildar brösten mindre mjölk.
Spända bröst signalerar till kroppen att bilda mindre bröstmjölk. Det går inte att “spara” på mjölken i brösten.
Mjölkproduktionen är även lite fördröjd. Att bebisen ammar mycket signalerar till brösten att bilda mer mjölk, sedan dröjer det något eller några dygn innan man ser resultatet.
En annan sak som är bra att veta är att alla inte släpper ifrån sig mjölk till en bröstpump. Hur mycket mjölk du får ut när du pumpar är inte ett kvitto på hur mycket bebisen får i magen när den ammar.
6. Vänta lite med nappflaskan
Napp och nappflaska kan störa amningen, särskilt i början. Dels är sugtekniken olika på flaska och napp jämfört med bröstet, dels kan mjölkproduktionen minska. Att mata med flaska kan också göra att bebisen förväntar sig ett lika snabbt flöde från bröstet och blir arg när mjölken inte börjar rinna omedelbart vid amning.

Det finns inga nappflaskor eller nappar och helt liknar bröstet även om många tillverkare gärna vill få det att låta så, när amningen är etablerad efter ett par månader är risken mindre att den påverkas negativt.
7. Amning tillfredsställer många behov
Amning är så mycket mer än bara mat! Den ger en fin skjuts för anknytningen, den skänker tröst, närhet, värme, trygghet, smakar gott, släcker törst och mättar den lilla magen.

8. Kvällsoro är vanligt
Missnöjdhet och skrikighet på kvällen är ett vanligt fenomen bland nyfödda, det brukar kallas för kvällsoro och börjar vanligtvis när barnet är några veckor gammalt. Ofta kan man samtidigt uppleva att brösten känns tomma och slappa. De är inte tomma! Det bildas ny mjölk hela tiden. Växla mellan brösten och amma på!
Ibland kan bebisen vara riktigt krånglig vid amning under denna kvällsoro. Ofta får man inget svar på varför det är så men krånglet är inte ett tecken på att det är fel på dig, dina bröst eller din mjölk även om det lätt kan kännas så.
Våga ha is i magen, ta en paus och fortsätt sedan och erbjud bröstet. Kvällsoron försvinner när bebisen vuxit till sig, oftast efter ca tre månader.
Läs mer om kvällsoro här
9. Den mogna mjölken
Bröstmjölkens innehåll är under de första veckorna i ständig förändring. Efter ca tre-fyra veckor är den helt mogen.
Bröstmjölken är perfekt sammansatt för din lilla bebis och innehåller allt den behöver så länge du som mamma äter en någorlunda varierad kost. Det enda tillskottet som behövs för en nyfödd baby är D-vitamindroppar.
10. Nattamma är bra
Att amma på natten kan självklart vara jobbigt och krävande men just nattamningen är toppen för mjölkproduktionen eftersom prolaktinnivåerna är höga just på natten. Prolaktin är det hormon som stimulerar mjölkbildningen.
Nattamning skapar alltså goda förutsättningar för en välfungerande amning.

Gå vidare och läs om Sex steg till en lyckad amning