Amma offentligt- vågar man det?

”Jag ammar offentligt för att jag bara ääälskar att visa upp mina bröst för okända människor.”

Sa ingen mamma någonsin.

Ändå verkar det vara en uppfattning hos vissa personer att just det skulle vara orsaken till att en mamma har mage att helt utan hänsyn slänga fram brösten i tid och otid och dessutom inte ens har vett att göra det ”snyggt” under en filt, eller inne på en bajsluktande offentlig toalett.

Om de personer som sitter på sådana åsikter hade haft grundläggande kunskaper om små barn och amning skulle de veta att nyfödda vill amma hela tiden, de behöver amma hela tiden, de vill inte ha en filt över huvudet för vem vill det? Och de tar absolut ingen hänsyn till att det inte ”passar sig” just nu.

Den mamma som slänger fram bröna i tid och otid är alltså en mamma som tar hänsyn. Till sitt barns behov.

Även vi kvinnor har länge hjärntvättats till att sammankoppla bröst med sex.

Att kvinnan och hennes bröst har sexualiserats under så lång tid har skapat en förvirring där det plötsligt blir svårt att särskilja barnets behov av att få närhet, tröst, värme och näring från mäns syn på brösten som något som finns till för dem och deras begär. Det vilar något väldigt sorgligt över den oförmågan att blicka bortom sig själv.

Fast det är inte bara män som ogillar offentlig amning kanske någon vill invända nu och det är förstås sant, men även kvinnor har länge hjärntvättats till att sammankoppla bröst med sex.

Bröst får gärna synas offentligt, så länge de är sexiga. Tv, film, tidningar, reklam och sociala medier har alla sin del i att sälja in brösten som ett sexigt attribut helt distanserat från den viktiga roll som de spelar i en bebis liv. Foto: Unsplash

Tack och lov är det ändå ovanligt att mammor som ammar offentligt möts av ogillande blickar eller kommentarer, majoriteten av svenskarna är vänligt inställda till amning eller åtminstone tillräckligt konflikträdda för att hålla sina åsikter för sig själva. De allra flesta får amma ostört i offentligheten under hela den period som de väljer att amma.

De stora kvällstidningarna rapporterar gärna om kvinnor som blivit dåligt bemötta exempelvis på restauranger för att de ammar och det kan ge en bild av att det dåliga bemötandet är vanligare än vad det faktiskt är.

Om du ändå oroar dig för att råka ut för en tråkig kommentar, kanske så mycket att du till och med väljer att stanna hemma i soffan, kan du samla mod genom att tänka ut vad du skulle svara om någon kommenterar negativt om din amning.

Rädslan för att bli ifrågasatt vid offentlig amning begränsar mammors rörelsefrihet. Foto: Ksenia Makagonova

Här är några förslag:

”stör det dig så går det utmärkt att titta bort”

”Lägg gärna en filt över ditt eget huvud så vi andra slipper se dig”

”Oj, men hur tänker du nu?”

”Mina bröst är inte till för dig utan för mitt barn”

”Vad sorgligt att du har problem med att en bebis ammar”.

Eller så gör du helt enkelt som en mamma i England gjorde. Hon blev så ilsk när hennes offentliga amning ifrågasattes att hon sprutade bröstmjölk på personen i fråga.

Ett mjölksprut säger mer än tusen ord som det gamla talesättet lyder.

Rubrik från Daily Mail när mjölksprutincidenten ska ha inträffat 2016.